Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Medförmyndare

Om en förälder av olika skäl inte kan ta hand om sitt barn tillgångar kan tingsrätten utse en medförmyndare som ensam ska ta hand om barnets ekonomi.

Att en medförmyndare utses behöver inte betyda att föräldern har misskött sig.

I vissa fall kan en medförmyndare behövas när ett barn har stora tillgångar som föräldern inte kan ta hand om tillräckligt bra. I andra fall bor föräldern och barnet inte tillsammans vilket kan göra att någon annan behöver ta hand om barnets tillgångar. 

Ditt uppdrag

När du blivit medförmyndare ska du visa upp ditt registerutdrag för banken. Du ska se till att alla barnets konton förutom ett överförmyndarspärras. Det ospärrade kontot ska du använda till löpande utgifter. När du lämnar in din förteckning ska du också lämna in bevis på att barnets konton är spärrade. Det är viktigt att banken uppmärksammas på att du ensam ska ta hand om barnets konton.

Barnets pengar på spärrat konto kan endast tas ut med vårt samtycke. Du kan skriftligen ansöka till oss om uttag från spärrat konto.

En medförmyndare är ansvarig för barnets ekonomi och ska se till att barnets tillgångar används för barnets bästa.

Som medförmyndare ska du företräda barnet vid till exempel öppnande av bankkonto eller inköp av varor som inte täcks av barnets fickpengar. Du ska också ansöka om olika former av ersättningar eller bidrag, till exempel studiebidrag.

Om barnet fyllt 16 år och har ett arbete, bestämmer han eller hon själv över den inkomsten.

Du ska som medförmyndare se till att barnets pengar används för barnets bästa. 

Du behöver ansöka om vårt samtycke till omplacering av barnets pengar.

En medförmyndare får inte blanda ihop sin egen ekonomi med barnets ekonomi.

Redovisning

Som medförmyndare har du samma skyldighet att redovisa som ställföreträdare för vuxna.

Läs mer om redovisningen

Senast uppdaterad: 9 september 2022