Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Detta händer efter ansökan

Detta händer när du har skickat in din ansökan om god man

När din ansökan har kommit in till tingsrätten skickar de din ansökan till oss. Vi ska då svara på om vi tycker att du har rätt till hjälp av en god man.

Vår uppgift är att se till att allt underlag finns så att det går att se om du har rätt till hjälp av en god man eller inte. Vi tittar alltid på om det kan finnas alternativa sätt för dig att få hjälp på.

Om vi kommer fram till att du har rätt till en god man och inte kan få hjälp på annat sätt börjar vi leta efter en lämplig person som kan bli din gode man. Vi har personer som vill ta uppdrag och deras lämplighet kontrolleras löpande.

När vi hittat någon som vill bli din gode man

Vi ber den som är intresserad av att bli din gode man att kontakta dig så att ni kan träffas. Vi vill att någon du är trygg med och litar på är med vid ert första möte. Vi brukar därför rekommendera att någon anhörig eller personal är med när ni träffas första gången.

Om ni vid mötet tycker att ni fungerar bra med varandra ska personen skicka in sitt åtagande och du ditt samtycke till att han eller hon blir din gode man. Vi kommer sen att skicka vårt yttrande till tingsrätten och föreslå att personen utses till din gode man.

Innan tingsrätten har fattat sitt beslut om godmanskap kan personen inte hjälpa dig.

Under den tid som går från det att du har ansökt om god man till dess att du har fått en god man behöver du försöka få stöd och hjälp på annat sätt.

Om vi kommer fram till att du inte har rätt till hjälp av en god man kommer vi att avstyrka din ansökan. Det är sen upp till tingsrätten att bestämma om de tycker som vi eller om de tycker att du ändå har rätt till god man.

När vi har fått in din ansökan om förvaltarskap

När din ansökan har kommit in till tingsrätten skickar de din ansökan till oss. Vi ska då svara på om vi tycker att du har rätt till hjälp av en förvaltare.

Vår uppgift är att se till att allt underlag finns så att det går att se om du har rätt till hjälp av en förvaltare eller inte. Om vi kommer fram till att du behöver en förvaltare börjar vi leta efter en lämplig person som kan bli din förvaltare. Vi har personer som vill ta uppdrag och deras lämplighet kontrolleras regelbundet.

När vi hittat någon som vill bli din förvaltare

Vi ber den som är intresserad av att bli din förvaltare att kontakta dig så att ni kan träffas. Vi vill att någon du är trygg med och litar på är med vid ert första möte. Vi brukar därför rekommendera att någon anhörig eller personal är med när ni träffas första gången.

Vi kommer sen att skicka vårt yttrande till tingsrätten och föreslå att personen utses till din förvaltare.

Innan tingsrätten har fattat sitt beslut om förvaltarskap kan personen inte hjälpa dig.

Under den tid som går från det att du har ansökt om förvaltare till dess att du har fått en förvaltare behöver du försöka få stöd och hjälp på annat sätt.

Om vi anser att du inte har tillräckligt behov av förvaltarskap kommer vi att avstyrka din ansökan. Det är sen upp till tingsrätten att bestämma om de tycker som vi eller om de tycker att du ändå har rätt till förvaltare.

Senast uppdaterad: 18 februari 2020