Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Merkostnadsersättning

Handikappersättningen ersätts efter år 2020 av merkostnadsersättning. Under en övergångsperiod finns de parallellt.

Handikappersättningen ersätts av merkostnadsersättning. För dig vars huvudman redan har handikappersättning beviljad finns det övergångsregler som gäller till och med den 30 juni 2021.

För dig som idag ska ansöka om ersättning gäller att du ska ansöka om merkostnadsersättning. Det finns vissa förutsättningar som måste vara uppfyllda för att din huvudman ska kunna beviljas merkostnadsersättning.

Vi hänvisar till den information som Försäkringskassan har.

Länk till Försäkringskassans information om merkostnadsersättning.

 

Ställföreträdare kan ansöka digitalt om merkostnadsersättning

Från och med den 15 december kan den som är ställföreträdare ansöka om merkostnadsersättning för sin huvudman via Mina sidor på försäkringskassan.se. Vid inloggning anges “ställföreträdare” i drop down menyn. Ställföreträdaren kommer även kunna ladda upp medicinska underlag direkt i e-tjänsten i samband med att ansökan görs samt ladda upp arvodesbeslut, om den kostnaden ska ingå i ansökan om ersättning.

 

Läs mer på Försäkringskassans hemsida

Senast uppdaterad: 17 april 2024