Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Intervju med en ställföreträdare

Funderar du på hur det skulle vara att vara god man eller förvaltare? Vi har intervjuat en av våra ställföreträdare, Sanober. Läs gärna vad hon har att berätta om sin tid som ställföreträdare.

Min bakgrund / tidigare erfarenheter
Jag kom till Sverige vid 13 års ålder och blev sedan ensam och övergiven vid 17 års ålder. Jag fick kämpa för att klara av allt med boende, studier, jobb, kontakt med myndigheter, lära mig allt om lagar och regler osv. på egen hand. 

Jag har arbetat på Telia i 35 år med flera olika arbetsuppgifter. Jag är en strukturerad person och har framför allt tyckt om att arbeta med siffror och ekonomi. Jag har även tagit uppdrag som tolk.

Därför ville jag bli god man
Jag har alltid velat göra skillnad i utsatta människors liv.

När jag växte upp hade vi en tjänstekvinna som hjälpte oss med hushållsarbetet. Hon brukade ofta ha sin son med sig eftersom han inte hade någon möjlighet att själv gå i skolan. Redan vid 11 års ålder försökte jag lära honom att läsa och skriva.

Jag har varit volontär på hospice och har även haft uppdrag som kontaktperson och stödperson hos patientnämnden.

En granne tipsade mig om att jag kunde bli god man och jag tyckte det lät väldigt intressant.

Min erfarenhet som god man
Jag har haft och har flera uppdrag och det ger mig så mycket energi och glädje tillbaka.

Min livs- och yrkeserfarenhet har hjälpt mig mycket i mina uppdrag och därigenom har redovisningen inte heller varit svår för mig. Eftersom jag har arbetat som tolk inom sjukvården, socialtjänsten, kommuner, Försäkringskassan och även andra myndigheter har jag lärt mig mycket!

Ett uppdrag som jag särskilt minns är då jag var förvaltare för en kvinna i nästan 7 år. Det var väldigt speciellt eftersom hon levde i sin egna värld men hade trots det ändå koll på allting. En dag frågade hennes läkare henne om han skulle skriva ut medicin så hon slipper höra röster. Hon undrade då vem hon i stället skulle samtala med? Hon hade inga anhöriga eller bekanta och brukade säga att jag var den enda person som hälsade på henne. Jag kände starkt för henne och besökte henne ofta.
Hon fyllde år på juldagen och jag besökte henne nästan varje år på hennes födelsedag. Under pandemin väntade hon med tårtan på sitt rum när jag besökte henne.

Tips till dig som nybliven god man
Mitt tips till dig som påbörjar ett uppdrag är att försöka få en överblick av uppdraget och speciellt då ekonomidelen. Tillsammans med min huvudman och en stödperson går jag igenom kontoutdrag, inkomster och utgifter och presenterar sedan en budget. Detta brukar uppskattas då det gör det lättare för huvudmannen att hänga med och förstå.

Jag kan rekommendera andra att bli god man! Om man kan engagera sig helhjärtat och har intresset kommer man att lära sig oerhört mycket. Att vara ställföreträdare är väldigt givande. Det berikar ens liv och ger så mycket glädje tillbaka. Det sätter guldkant på tillvaron!

Sanober, ställföreträdare hos Södertörns överförmyndarnämnd

Senast uppdaterad: 24 maj 2023