Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vad krävs för att bli god man eller förvaltare?

Innan du kan få ett uppdrag via oss så måste vi kontrollera att du är lämplig för uppdrag. Det gör vi genom vår lämplighetsprövning som beskrivs nedan.

Registerkontroll

Enligt föräldrabalken ska den som utses till god man eller förvaltare vara en "rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna".

I samband med att du vill bli ställföreträdare i någon av våra kommuner godkänner du att vi gör kontroller av dig som ställföreträdare. Kontroller görs hos överförmyndarnämnden, socialförvaltningen, Kronofogden och i Polisens belastningsregister.

Du får inte heller ha förvaltare vilket vi kontrollerar hos överförmyndaren i den kommun där du är folkbokförd.

Grupputbildning och test 

Om du klarar registerkontrollen kommer du bli kallad till vår obligatoriska utbildning. Efter utbildningen kommer du sedan få göra ett test. Får du inte godkänt på testet kommer vi inte att kunna godkänna att du blir ställföreträdare. Det är därför viktigt att du läser igenom guiden innan samt tittar på vår film som ligger till grund för vår utbildning. Endast de personer som deltagit på utbildningen och klarat testet kan bli god man eller förvaltare.

Kontroller under uppdragets gång

Vi gör kontroller i polisens belastningsregister och hos Kronofogden en gång per år under ditt uppdrag.

Senast uppdaterad: 18 juni 2024