Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Försäljning av huvudmannens bostad - så här gör du

För vissa huvudmän kan det bli aktuellt med försäljning av deras bostad. Här får du veta mer om förutsättningarna och vilka handlingar vi behöver få för att kunna samtycka till försäljningen.

Foto: Mostphotos

Det finns lite olika situationer där det kan uppstå behov av att du säljer din huvudmans bostad. Den vanligaste är att huvudmannen har fått permanent plats på ett boende. Andra tillfällen kan vara att huvudmannen behöver byta till större eller mindre bostad. I dessa fall sker försäljning vanligtvis parallellt med köp av ny bostad.

I de fall där din huvudman flyttat till ett boende gäller detta:

  • Din huvudman behöver ha ett annat permanent boende innan det kan bli aktuellt med försäljning.
  • Du behöver ha din huvudmans samtycke till försäljningen om hans/hennes mening kan inhämtas. I annat fall krävs läkarintyg. Av läkarintyget ska det både framgå att huvudmannen inte kan samtycka och att han/hon inte bedöms kunna återvända till sin bostad.
  • Om det finns nära anhöriga ska de få möjlighet att yttra sig över försäljningen. 

När du har dessa underlag kan du anlita lämplig mäklare för försäljning. När köpare finns ska köpekontraktet villkoras med att vi samtycker till försäljningen. Köpekontraktet med originalunderskrifter ska du skicka in till oss tillsammans med budgivningslista, huvudmannens och anhörigas yttrande och eventuellt läkarintyg.

Mer information finns på sidan med våra infoblad.

Senast uppdaterad: 13 oktober 2022