Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Skuldsanering - vad gäller när förhållandena ändras?

Om din huvudman har stora skulder kan kanske skuldsanering beviljas. Vad är det, när går det att få och vad ska göras om förhållandena ändras?

Om din huvudman har stora skulder som inte går att betala av under överskådlig framtid kan det vara värt att ta hjälp av en budget- och skuldrådgivare i din huvudmans kommun för att få hjälp att skapa en överblick.

Det finns två sätt för en skuldsanering att genomföras:

  • Om din huvudman bedöms ha tillräckliga inkomster för att göra avbetalningar kommer skulderna betalas av med visst fastställt belopp per månad under fem års tid. Därefter är din huvudman skuldfri.
  • Om din huvudman inte bedöms ha tillräckliga inkomster för att göra avbetalningar kan en skuldsanering utan avbetalningsplan beviljas. Det betyder att huvudmannen lever på existensminimum i fem år och sen är skuldfri.

Något som är viktigt att tänka på vid beviljad skuldsanering är att du måste meddela Kronofogdemyndigheten om några förhållanden ändras för din huvudman.

Om din huvudmans ekonomiska förutsättningar ändras genom  minskad inkomst eller ökade kostnader, exempelvis för arvodet till god man eller förvaltare, måste Kronofogden därför kontaktas.

Läs mer om skuldsanering på Kronofogdens hemsida.

Senast uppdaterad: 31 augusti 2022